Šátečky s tvarohem a broskvemi
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g špaldové mouky + na vál
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček citronového cukru s citronovou kůrou
- 1 sáček sušeného droždí
- 200 ml polotučného mléka
- 100 g másla
- Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček citronového cukru s citronovou kůrou
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 celé vejce
- broskvový kompot (měla jsem domácí)
- moučkový cukr na posypání
Postup Šátečky s tvarohem a broskvemi
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme sůl, cukry, droždí a důkladně promícháme. Ve vlažném mléce rozšleháme dvě vejce a přilijeme do moučné směsi. Krátce promícháme a nakonec přidáme zchladlé rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 60 minut kynout na teplém místě.
Poté těsto propracujeme a necháme kynout dalších 30 minut. Po nakynuti ho na pomoučeném vále rozválíme na obdélníkový plát silný asi 1 cm. Poté ho rozkrájíme na čtverce a necháme je přibližně 10 minut odpočinout.
Mezitím smícháme tvaroh s oběma cukry, citronovou šťávou a vejcem. Broskve slijeme a necháme okapat.
Do středu každého čtverce dáme lžíci tvarohové náplně a na tu položíme čtvrtku broskve. Každé dva rohy těsta vytahneme a prehneme přes sebe. Šátečky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem (nebo fólií), potřeme rozšlehaným zbylým vejcem.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 min (záleží na typu trouby). Koláčky necháme vychladnout a před podáváním je pocukrujeme.