Šátečky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí-42 g
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 100 ml oleje
- 4 polévkové lžíce cukr krupice
- špetka soli
- 250 g tuku Iva nebo Omega(100% tuk)
- Náplně:
- maková náplň
- hrušková náplň
- jablková náplň
- ořechová náplň
Postup Šátečky
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, cukru a droždí udělat kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme sůl, rozšlehané vejce, olej, vykynutý kvásek a zaděláme těsto.
Těsto hned na vále rozválíme do obdélníku o síle 3-4 mm, po celé ploše nastrouháme tuk, stočíme jako roládu a necháme nakynout. Po nakynutí těsto rozdělíme na 2-3 díly a každý tence rozválíme.
Někdy bokem se vytlačí tuk, tak ho zaválejte zpět. Nakrájíme čtverečky, na každý dáme trošku náplně, rohy přitiskneme k sobě a trošku zatlačíme do středu, aby se šátečky neotvíraly.
Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a na 220°C upečeme do červena. Vychladlé potřeme rozpuštěným máslem a po ztuhnutí cukrujeme.