Sarma-zelné závitky s masem
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g míchaného mletého masa
- 1 větší cibule
- 1 vejce
- trochu oleje
- 4 zelné listy (z celého zelí)
- strouhanka
- 1 dl bílého vína
- 1 malý rajčatový protlak
- 4 rajčata
- masový vývar (masox)
- kopr
- petrželka
- libeček
- pepř
- sůl
- olej
Postup Sarma-zelné závitky s masem
Postup přípravy receptu
-
Velké zelné listy stažené z hlávky zelí spaříme vařící vodou, aby byly plastické a připravíme náplň z masa.
Do míchaného mletého masa dáme vajíčko, kopr, nasekanou petrželku, libeček, osolíme, opepříme. Půl cibule nakrájené na jemno osmažíme na oleji a je-li třeba, zahustíme strouhankou.
Z masa uděláme válečky, ty položíme vodorovně na spařené listy zelí, u kterých rovně uřízneme silné košťály, zabalíme a z boku zasuneme dovnitř zelí (máme jakési kulaté psaníčko viz foto).
Závitky opečeme zprudka na oleji, zalijeme vývarem, dáme rajčatový protlak, víno a dusíme. Za chvilku přidáme nakrájená rajčata na kousky, když zbudou nějaké kousky ze zelí, nakrájíme ho nadrobno a přidáme také, promícháme, povaříme a přendáme do širšího kastrolu, posypeme kostičkami slaniny, které před tím osmažíme a upečeme v troubě, před koncem pečení na chvíli odkryjeme. Aby nebyla omáčka řídká, rozmíchám hladkou mouku v trošce vody a na plotýnce zavaříme. Kdo chce ještě ostřejší, může k pečení přidat feferonku nebo chilli.