Sarma-zelné závitky s masem

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 g míchaného mletého masa
1 větší cibule
1 vejce
trochu oleje
4 zelné listy (z celého zelí)
strouhanka
1 dl bílého vína
1 malý rajčatový protlak
4 rajčata
masový vývar (masox)
kopr
petrželka
libeček
pepř
sůl
olej

Postup přípravy receptu

  1. Velké zelné listy stažené z hlávky zelí spaříme vařící vodou, aby byly plastické a připravíme náplň z masa.

  2. Do míchaného mletého masa dáme vajíčko, kopr, nasekanou petrželku, libeček, osolíme, opepříme. Půl cibule nakrájené na jemno osmažíme na oleji a je-li třeba, zahustíme strouhankou.

  3. Z masa uděláme válečky, ty položíme vodorovně na spařené listy zelí, u kterých rovně uřízneme silné košťály, zabalíme a z boku zasuneme dovnitř zelí (máme jakési kulaté psaníčko viz foto).

  4. Závitky opečeme zprudka na oleji, zalijeme vývarem, dáme rajčatový protlak, víno a dusíme. Za chvilku přidáme nakrájená rajčata na kousky, když zbudou nějaké kousky ze zelí, nakrájíme ho nadrobno a přidáme také, promícháme, povaříme a přendáme do širšího kastrolu, posypeme kostičkami slaniny, které před tím osmažíme a upečeme v troubě, před koncem pečení na chvíli odkryjeme. Aby nebyla omáčka řídká, rozmíchám hladkou mouku v trošce vody a na plotýnce zavaříme. Kdo chce ještě ostřejší, může k pečení přidat feferonku nebo chilli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!