Samosa - indická plněná taštička

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Těsto na 10 ks:
1 hrnek hladké mouky
2,5 PL oleje
zarovnaná 1 KL soli
cca 1/2 hrnku vody
Náplň:
1 brambor uvařený ve slupce
1 šalotka nebo malá cibule
hrst mraženého hrášku
1 větší stroužek česneku
1 KL nastrouhaného zázvoru
chilli paprička nebo drcené chilli podle chuti
zelený koriandr
koření po špetkách: garam masala, římský kmín, kurkuma, hnědé hořčičné semínko
olej
sůl
Rájta:
bílý jogurt
salátová okurka
česnek
máta, koriandr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte těsto, které bude půl hodiny, během přípravy náplně, odpočívat při pokojové teplotě. Do misky vsypte prosátou mouku, sůl a přilijte olej. Důkladně mouku s olejem promíchejte. Postupně, ne najednou, přilévejte vodu. Vypracujte těsto, které by mělo být tužší, nikoliv lepivé nebo příliš vláčné. Přibližně jako těsto na domácí těstoviny. Zabalte do folie a nechte odpočívat.

  2. Na pánvi s olejem orestujte cibuli, přidejte zázvor a koření a nechte chvilku rozvonět. Pak vmíchejte česnek a vidličkou dobře rozmačkaný brambor. V této chvíli dejte i posekanou chilli papričku a osolte. Brambory míchejte a opékejte cca 3 minuty a poté vsypte hrášek. Opékejte ještě asi dalších 5 minut, případně dochuťte. Směs nechte vychladnout.

  3. Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte ho na 5 částí. Z každé vytvořte kuličku. Každou kuličku důkladně vyválejte na placku o průměru cca 15 cm a síle 3 mm. Překrojte napůl. Vezměte si k ruce mističku s vodou. Rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte kousek přes sebe. (viz. video níže). Zlehka přimáčkněte a vznikne vám kornoutek. Jednou rukou ho držte v dlani a druhou plňte směsí, pomůže vám dobře kávová lžička. Směs vytlačte od špičky asi do 3/4 kornoutku, okraje opět navlhčete vodou a přitlačte k sobě. A je hotovo.

  4. Teď už zbývá samosy jen osmažit. Smažte pozvolna dozlatova, v dostatečné vrstvě oleje. Pokud budete smažit příliš rychle a zprudka, budou se na nich tvořit bubliny a to je nežádoucí. Samosy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce. Podávejte s rájtou. Na rájtu nastrouhejte nahrubo kus okurky bez vodnatého středu, vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte. Nakonec přidejte posekanou mátu a případně i koriandr.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!