Salát z pečených žampionů a zelených fazolek

Recepty, Saláty

Suroviny

250 g malých žampionů
200 g zelených fazolek
80 g sýru, například kozí, feta apod.
lístky tymiánu na posyp
Marináda:
1 lžíce (10 ml) olivového oleje
2 lžíce sójové omáčky (Tamari)
3 lžíce balzamikového octa
3 stroužky česneku prolisované
1 lžička (4 ml) lístků tymiánu
dle potřeby sůl, není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 200 °C a připravíme plech, vyložený papírem na pečení. Fazolky (v sezóně čerstvé, ale můžeme použít sekané mražené) propláchneme a necháme okapat. Očištěné žampiony nakrájíme na čtvrtiny.

  2. V šejkru nebo malé skleničce protřepeme ze všech ingrediencí marinádu. Ve větší misce promícháme žampiony s polovinou marinády a dáme na polovinu plechu v jedné vrstvě. Pak promícháme se zbytkem marinády fazolky a dáme na druhou polovinu plechu. Pokud zbylo trochu marinády, pokapeme obojí a dáme péct do trouby na 20 minut, marináda zkaramelizuje.

  3. Přesypeme do misky, podle chuti můžeme přisolit, ale většinou to není nutné, poházíme čerstvými lístky tymiánu a přidáme sýr (nadrobený nebo nakrájený na kostičky). Při podávání můžeme posypat sekanými mandlemi nebo oříšky. Salát je moc dobrý samotný, ale skvěle se hodí například k lososu nebo jiné rybě, k masu a sýrům.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!