Salát z červeného zelí a květáku

Recepty, Saláty

Suroviny

350 g červeného hlávkového zelí
200 g květáku
150 g (1ks) jablka
50 g ostružin
1/2 lžičky soli
několik snítek petrželové natě
Zálvka:
1 lžíce =10 ml, 1 lžička = 4 ml
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
2 lžičky sirupu nebo medu
špetka namletého pepře
K podávání:
2 lžíce nasekaných jader lískových oříšků

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu i ovoce omyjeme a necháme oschnout. Nakrájíme nebo nasekáme na tenké nudličky zelí, dáme do mísy, osolíme a necháme stát než připravíme ostatní.

  2. Květák rozebereme (nebo nasekáme) na maličké růžičky, jablko zbavíme jádřince nakrájíme na kostičky, zakápneme citronovou šťávou a necháme v menší misce. Ostružiny necháme okapat (lze použít i mražené, propláchnuté a okapané). Nasekáme petrželovou nať a vše, kromě ostružin, přidáme do mísy k zelí, které zatím změklo na skus.

  3. V malé mističce nebo skleničce promícháme zálivku, nalijeme k zelí a promícháme. Podáváme s ostružinami, posypané oříšky. Hodí se k masu, sýrům, samotný nebo k bezmasému jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!