Sacher dort

Recepty, Dorty

Suroviny

150 g čokolády na vaření (čím kvalitnější, tím lepší)
6 vajec
125 g cukru moučky
150 g hladké mouky
135 g másla
prášek do pečiva
Náplň
150 g meruňkové marmelády
(Poleva)
100 g kvalitní hořké čokolády
1/2 hrnku moučkového cukru
1/2 hrnku vody

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s cukrem a ušleháme je do pěny. Bílky lehce osolíme, a ušleháme je v pevný tuhý sníh. Mouku promícháme s práškem do pečiva a prosejeme do mísy.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Do čokoládové hmoty pomalu vmícháme žloutkovou směs a poté vmícháme mouku a nakonec sníh. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme piškotovými drobečky nebo strouhankou.

  3. Pak formu naplníme těstem a pečeme na horní příčce trouby asi 45 minut. Pak troubu vypneme a dort necháme 15 minut dojít ve vypnuté troubě.

  4. Vychlazený dort rozpůlíme. Za stálého míchání rozehřejeme marmeládu, propasírujeme ji sítem a namažeme jí dort. Obě půlky spojíme.

  5. Rozpustíme čokoládu (nejlepší je použít kvalitní alespoň 70%, nevyplácí se na tomto šetřit), přimícháme cukr a vodu. Já přidala i kousek másla. Je důležité čokoládu míchat, aby se netvořily hrudky. Polevu rozetřeme na dort a dort necháme ztuhnout.

  6. Vychladlý a ztuhlý dort poprášíme silnou vrstvou kvalitního holandského kakaa a podáváme s pravou, nefalšovanou šlehačku (čím tučnější, tím lépe).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!