Rýže s cuketou, šunkou a vejci

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

120 g rýže basmati
1 cibule
1 větší stroužek česneku
1 větší ale ještě mladá cuketa
sůl
pepř
čerstvý tymián
150 g vepřové šunky
2 vejce
50 g parmazánu
olej

Postup přípravy receptu

  1. Na rozehřátém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přihodíme opranou osušenou rýži a nadroboučko nasekaný stroužek česneku. Asi 2 minuty za stálého míchání rýži restujeme. Pak zalijeme vodou (asi 2 hrnky), přimícháme pár čerstvých lístečků tymiánu, špetku soli a pod pokličkou necháme při mírnější teplotě vařit asi 15 minut.

  2. Cuketu přepůlíme, polovinu nakrájíme na tenké plátky a odložíme je stranou. Druhou polovinu cukety nakrájíme na půlkolečka. Šunku nakrájíme na nudličky. Do pánve dáme lžíci oleje, vhodíme půlkolečka cukety a restujeme, po chvíli přidáme šunku a oboje opečeme tak, aby cuketa zůstala ještě lehce křupavá. Opečenou směs shrneme stranou pánve a na volnou půlku vklepeneme vejce, promícháme a necháme srazit.

  3. Do uvařené rýže vsypeme obsah pánve a přimícháme i nastrouhaný parmazán. Rýži dochutíme solí a pepřem a vypneme. Odložená kolečka cukety opečeme na lžičce oleje tak, aby ještě zůstala křupavá. Na talíř nandáme rýžovou směs a obložíme opečenými kolečky cukety.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!