Rýže s čočkou a volským okem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

100 g čočky
200 g jasmínové rýže
2 středně velké cibule
zeleninový bujón - používám gelový v kelímku od značky Knorr (nemusíme dávat vůbec)
4 lžíce olivového oleje
6-8 vajec (podle velikosti)
1 lžička másla
sůl
pepř čtyř barev z mlýnku

Postup přípravy receptu

  1. Přes noc namočenou čočku uvaříme do poloměkka v osolené vodě (nesléváme). Na olivovém oleji zpěníme v hlubší pánvi nadrobno pokrájenou cibuli. Když zezlátne, přidáme rýži, kterou společně s cibulí také chvíli orestujeme. Poté přidáme čočku i s trochou vody, ve které se vařila. Přihodíme bujón, ale jde to i bez něj (mám také vyzkoušené) a postupně dále podléváme potřebným množstvím vody z čočky, dokud rýže i čočka zcela nezměknou (cca 20-25 min), podobně, jako když se dělá italské rizoto. Nakonec můžeme ještě opepřit, ale to dělám většinou jen v případě, že nepoužiji bujón.

  2. Na lžičce rozpuštěného másla v pánvi připravíme 6-8 volských ok, která posolíme, opeříme čerstvě mletým pepřem a nakonec servírujeme společně s čočkou a rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!