Rychlá králičí svíčková

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 králík (nebo i jen porce podle potřeby)
400 g Váhalovy slaniny (nebo podobné libové a prouzené - část nakrájíme na plátky na dno pekáčku a zbytek necháme pro králíka)
350 g mražené zeleniny (pod svíčkovou)
1 fialová cibule
mleté nové koření
mletý bobkový list
mletý pepř
špetka bylinkové vegety
2 lístky rozmarýnu
3 lístky libečku
špetička soli
2 dcl červeného vína
1 kysaná smetana
brusinky
trochu tuku (sádla - do pekáčku)

Postup přípravy receptu

  1. Očištěného králíka prošpikujeme částí slaniny nakrájené na kostky slaninou a cibulí, dáme oboje i do břišní dutiny a bříško uzavřeme jehlami (porce jen prošpikujeme).

  2. Necháme chvilku odležet.

  3. Mezitím si rozehřejeme tuk v pekáčku a plátky slaniny ho vysteleme.

  4. Troubu předehřejeme na 200°C.

  5. Pečeme v zakrytém pekáčku na 200°C asi 60 min. V průběhu pečení obracíme a seškrabujeme výpek ze stěn pekáčku, podléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby podlejeme vařící vodou.

  6. V závěru pečení (asi 10 min) podlijeme 2dcl vína (já použila italské červené Lambrusco - mírně perlivé a nasládlé) a přidáme sáček zeleniny.

  7. Po změknutí masa, maso vyndáme a obereme.

  8. Šťávu i se zeleninou rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme kysanou smetanu a trochu brusinek a promícháme. Pokud potřebujeme upravit hustotu omáčky, zahustíme hladkou moukou.

  9. Vrátíme maso do omáčky a prohřejeme. Promícháme, aby se vše spojilo.

  10. Na talíř pak ještě porce ozdobíme brusinkami. Jako příloha se hodí knedlíky i kolínka apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!