Rychlá česnečka z vody po vaření brambor

Recepty, Polévky

Suroviny

1 lžíce oleje
alespoň 3 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky majoránky
zeleninový bujon (v kostce nebo kelímku)
sůl
sušený libeček
sušená petrželka
sušená celerová nať
(voda ve které se vařily brambory se solí, kmínem, případně bylinkami)

Postup přípravy receptu

  1. Tuto polévku připravujeme tehdy, když vaříme k jídlu brambory jako přílohu. K bramborám přidáme o trochu víc vody než obvykle a podle běžných zvyklostí ji osolíme, přidáme kmín a případně nějakou zelenou bylinku (libeček apod.).

  2. Mezitím, co se vaří brambory, si v hrnci rozehřejeme olej. Na něm krátce orestujeme prolisovaný česnek, přidáme sladkou papriku a majoránku, promícháme a zalijeme asi 100 ml vody. Přidáme polévkové bylinky a případně kostku bujonu. Do takto připraveného základu slijeme vodu z vařených brambor, promícháme a v případě potřeby dochutíme solí a (nebo) čerstvým česnekem. Podáváme jen jako čistý vývar s kouskem pečiva, případně přidáme několik kostiček vařených brambor. Babička k ní vždy krájela a opékala starý tvrdší chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!