Rybízový koláč s mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

cca 35 dkg hladké mouky
1/2 kostky droždí
cca 200 ml mléka
cukr
špetka soli
cca 8 dkg rozpuštěného másla
1 žloutek
10 dkg plátkových mandlí
vanilková tresť Vanilla Bourbon
hnědý cukr
1 tekutá smetana ke šlehání
1/2 sáčku vanilkového pudinku
přiměřeně rybízu (já měla zmrzlý bílý, můžete jakékoliv ovoce)

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto (mouka, trochu cukru, špetka soli, žloutek, kvásek) necháváme dvakrát překynout, poprvé bez másla, potom s rozpuštěným máslem vmícháme do těsta cca 5 dkg plátkových mandlí, necháme znovu vykynout.

  2. Rozválíme či roztáhneme na vymazaný plech - takto připravené těsto se vůbec nelepí, není jej nutno při zpracování podsypávat.

  3. Na těsto rozprostřeme vykapaný rybíz, důkladně procukrujeme hnědým cukrem a zalijeme smetanou, ve které je rozmíchaná půlka vanilkového pudinku, vanilková tresť, přiměřeně cukru (dost, rybíz je hodně kyselý).

  4. Posypeme zbytkem mandlí a pečeme cca 30-40 minut v troubě předehřáté na 170°C (horkovzdušná trouba). Vychladlý koláč znovu pocukrujeme práškovým cukrem a nakrájíme na řezy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!