Rusle z přerostlých okurek (nebo cuket)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

5-6 přerostlých okurek nakládaček (nebo asi 3-4 salátovky)
1 velká mrkev
2-3 střední cibule
1 velká červená a 1 velká žlutá paprika
velká špetka soli
Do každé sklenice 0,7 l:
několik pepřů a nového koření
1 hřebíček
1 bobkový list
4 KL cukru
2-4 tablety sladidla (dříve spolarin)
1 rovnou KL soli
0,5 dl octa

Postup přípravy receptu

  1. Okurky oloupeme a vydlabeme semeníky. Pak nakrouháme na slabé měsíčky (na okurkovém struhadle). Cibuli oloupeme a pokrájíme na měsíčky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na 1 mm plátky. Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Vše smícháme v míse a osolíme. Necháme v chladnu a přikryté do druhého dne. Pokud místo okurek použijeme cukety, necháme odpočívat max. 1 - 1 a půl hodiny, jinak cukety moc rozměknou.

  2. Na dno sklenic (0,7 l) dáme koření: několik celých pepřů a nového koření, 1 hřebíček a 1 bobkový list. Pak do sklenic dáme vymačkanou zeleninu v přiměřeném množství.

  3. Do každé zavařovací sklenice 0,7 l přidáme na zeleninu: 4 kávové lžičky cukru, 2-4 tablety sladidla (možno nahradit cukrem – 1 tableta = 1 plná KL cukru), 1 kávovou rovnou lžičku soli (povrch lžičky se solí je dobré zarovnat obráceným nožem) a 0,5 dl octa. Dolijeme převařenou chladnou vodou. Sterilujeme při 80 st. C max.10-15 minut, ne déle. Tato okurková čalamáda je ve finále poněkud tmavší barvy, ale je moc dobrá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!