Rozkvetlé housky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

400 ml vlažné vody
1 lžička soli
150 ml rozpuštěného sádla
400 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
20 g droždí
špetka cukru
vejce na potření
lněná semínka na posypání(nebo jiná)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto zadělávám v DP, ale můžeme i ručně v míse.

  2. Do pekárny dáváme suroviny v uvedeném pořadí, (v případě ručního zadělávání připravíme nejdříve kvásek z trochy vody, cukru, lžíce mouky a droždí).

  3. Pečlivě propracované těsto necháme vykynout, až zdvojnásobí objem, poté ho vyklopíme na pracovní desku a rozdělíme na 12 stejných dílků. Z těch vytvoříme bochánky a necháme opět chvíli pod utěrkou nakynout.

  4. Polovinu bochánků rozválíme na placičku, přendáme ji na pečící papír, střed 3x-4x nařízneme (viz. foto) a vytvarujeme kytičku.

  5. Doprostřed vložíme jeden bochánek těsta, celé potřeme vejcem a střed kytky posypeme semínky. Takto zpracujeme všechno těsto, tzn. že budeme mít 6 kytiček.

  6. Vložíme do trouby vyhřáté na 175°C (horkovzduch) a pečeme cca 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!