Roládkové zákusky

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Náplň pudink:
1/2 l mléka
2 pudinky
1 lžíce cukru
(nebo jen džem)
100 g čokoláda na máčení
1 lžíce ztuženého tuku (např.Iva)
250 ml šlehačky na zdobení (bez přídavného cukru-není třeba)

Postup přípravy receptu

  1. Bílky našleháme na sníh, přisypeme cukr a opět šleháme do tuha. Přidáme žloutky, zašleháme a nakonec zlehka přimícháme po částech mouku.

  2. Piškot pečeme na pečícím papíře při 170°C asi 15-20 minut.

  3. Nachystáme si suchou utěrku, pocukrujeme moučkovým cukrem a ještě teplou roládu na ni překlopíme. Sundáme opatrně pečící papír a i s utěrkou srolujeme (povrch rolády se takto nesloupne). Pozor! chceme dělat miniroládky, tak roládu srolujeme ne jako klasicky na široko, ale nadlouho (budou menší roládky, ale bude jich více).

  4. Mezitím si uvaříme pudink (bude z 1/2 litru mléka a 2 pudinků, hodně míchat, bude hustý).

  5. Roláda nemusí úplně zchladnout – rozmotáme ji, smotáme již bez utěrky a v polovině rozřízneme. Máme dvě menší rolády, jednu potřeme teplým právě uvařeným pudinkem a druhou marmeládou.

  6. Pomalu pevně smotáme tak, aby spoj byl dole. Dáme vychladit.

  7. Misku nebo hrnek s čokoládou (tukem) dáme do horké vody a necháme rozpustit a poté trochu vychladnout – bude lépe držet na roládkách – nesteče tak.

  8. Rolády potom pokrájíme asi na 1 cm široké roládky (pro snadné krájení doporučuji utírat nůž a máčet ho ve vodě) a namáčíme v čokoládě (osvědčilo se mi, aby čokolády v misce bylo necelý 1 cm, roládky se tak dají celé položit a potom vidličkou nebo špachličkou nabrat, trochu okapat) a pokládáme na pečící papír.

  9. Ztuhlé zdobíme šlehačkou. Já jsem do poloviny dala červený barmanský sirup Monin Grenadine.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!