Roláda s mascarpone krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na placku:
5 vajec
5 lžic moučkového cukru
5 lžic hladké mouky
Krém:
1 vanička mascarpone (250 g)
2 lžíce moučkového cukru
1 šlehačka 31% (200 ml)

Postup přípravy receptu

  1. Placka: Žloutky oddělíme od bílků, bílky dáme do větší nádoby a vyšleháme do husté pěny, do které postupně přidáme cukr a po jednom přidáváme žloutek. Jako poslední přidáváme po lžících mouku. Pokud chcete mít placku kakaovou, uberte mouku, dejte 3 lžíce mouky a 2 holandského kakaa. Těsto vlijeme na papírem vyložený plech (papír volte hnědý, protože na bílý se to lepí!) Neděste se, toho těsta tam není ani 1 cm vrstva. Peče se na 180°C max 5 min! Vždy do toho píchnu špejlí už po 4 min. Po vyndání z trouby doporučuji vyndat placku i s papírem ven z plechu, aby se dále nepekla a rychleji vychladla. Zchladne velice rychle a shora je placka taková lepkavá (budete mít zalepené všechny prsty:-D), postupně placku opatrně odlepujte od papíru aby se neroztrhla.

  2. Krém: Ušleháme do tuha šlehačku s cukrem a následně přidáme mascarpone. Nepoužívám ztužovač, sám o sobě krém drží velice dobře.

  3. Na odlepenou placku od papíru natřeme krém a od kraje začnme placku točit. (krému je hodně, takže můžete upéct ještě jednu placku a naskládat je na sebe a zatočit). Vršek můžete pokapat rozpuštěnou čokoládou, ale ta roláda je výborná sama o sobě i bez ní.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!