Roláda s karamelovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 80 g cukru krupice
- 80 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- Krém:
- 100 ml smetany ke šlehání (půl balení)
- 100 g cukru krupice nebo krystalu
- 100 g másla
- ananas nebo broskve (nemusí být)
- 50 g strouhaných ořechů mandlí nebo čokoláda na posypání
Postup Roláda s karamelovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Do tuhého sněhu z bílků a cukru zašleháme žloutky a prosátou mouku s kakaem. Těsto pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 10 min. Upečený plát poprášíme hladkou moukou, obrátíme na další plech. Z vychladlého pak sundáme papír, potřeme krémem (3 lžíce si necháme stranou na potření rolády), posypeme drobně pokrájeným a v utěrce osušeným ananasem nebo broskvemi a roládu zavineme. Zbytkem krému roládu pomažeme a posypeme strouhanými ořechy nebo čokoládou.
Krém: Cukr necháme v kastrůlku na plotně zkaramelizovat, přilejeme horkou smetanu a krátce povaříme. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne, ale stačí i 1/2 hod v lednici. Vychladlou směs napůl ušleháme a po kouskách přidáváme povolené máslo (né tekuté) a vyšleháme v pevný tuhý krém. Je nutné, aby suroviny měly stejnou teplotu, krém by se mohl srazit. Pokud se nám to stane, stačí mísu s krémem zespodu trochu ohřát (nebo na 10-20 s do mikrovlnky) a znovu vyšlehat.