Roláda s karamelovým krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 vejce
80 g cukru krupice
80 g hladké mouky
20 g kakaa
Krém:
100 ml smetany ke šlehání (půl balení)
100 g cukru krupice nebo krystalu
100 g másla
ananas nebo broskve (nemusí být)
50 g strouhaných ořechů mandlí nebo čokoláda na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do tuhého sněhu z bílků a cukru zašleháme žloutky a prosátou mouku s kakaem. Těsto pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 10 min. Upečený plát poprášíme hladkou moukou, obrátíme na další plech. Z vychladlého pak sundáme papír, potřeme krémem (3 lžíce si necháme stranou na potření rolády), posypeme drobně pokrájeným a v utěrce osušeným ananasem nebo broskvemi a roládu zavineme. Zbytkem krému roládu pomažeme a posypeme strouhanými ořechy nebo čokoládou.

  2. Krém: Cukr necháme v kastrůlku na plotně zkaramelizovat, přilejeme horkou smetanu a krátce povaříme. Necháme vychladit, nejlépe do druhého dne, ale stačí i 1/2 hod v lednici. Vychladlou směs napůl ušleháme a po kouskách přidáváme povolené máslo (né tekuté) a vyšleháme v pevný tuhý krém. Je nutné, aby suroviny měly stejnou teplotu, krém by se mohl srazit. Pokud se nám to stane, stačí mísu s krémem zespodu trochu ohřát (nebo na 10-20 s do mikrovlnky) a znovu vyšlehat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!