Rohlíky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Voda 250 - 280 ml
- sůl 2 lžičky
- cukr 1 lžička
- olej 1 lžíce
- celozrnná mouka 100 g
- polohrubá mouka 400 g
- droždí 20 g (sušené 1 a 1/2 lžičky)
- Vejce na potření
- sůl mák, kmín, sezam na posyp
- olej na vymazání plechu /peč.papír
Postup Rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Tekuté suroviny, sůl, cukr dáme do pečky, přidáme mouky, droždí a zapneme program těsto. Vykynuté těsto si přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 5 dílů.
Každý díl rozválíme na placku (kruh) o průměru asi 25 cm (ne více, těsto by bylo moc slabé) a rozdělíme na 4 trojúhelníky. Spodní rohy přehneme dovnitř a při mírném vytahování horního rohu zavineme do tvaru rohlíčku. Můžeme též položit kolečko salámu nebo sýru, zahnout rohy a zavinout.
Rohlíky přendáme na plech potřený olejem nebo pečící papír, přikryjeme a necháme asi 30 minut kynout.
Pak pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-200°C na 15 minut dozlatova.
Po upečení přendat na podložku, aby nám na horkém plechu nevyschly a neztvrdly. Rohlíky jsou po upečení nadýchané a kypré.
Lze zadělat i ručně: Nejdříve udělat kvásek, do mísy vsypat zbylé suroviny, přidat kvásek, vypracovat pružné těsto, dát kynout a pak zpracovat podle receptu nahoře.