Rohlíky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Voda 250 - 280 ml
sůl 2 lžičky
cukr 1 lžička
olej 1 lžíce
celozrnná mouka 100 g
polohrubá mouka 400 g
droždí 20 g (sušené 1 a 1/2 lžičky)
Vejce na potření
sůl mák, kmín, sezam na posyp
olej na vymazání plechu /peč.papír

Postup přípravy receptu

  1. Tekuté suroviny, sůl, cukr dáme do pečky, přidáme mouky, droždí a zapneme program těsto. Vykynuté těsto si přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 5 dílů.

  2. Každý díl rozválíme na placku (kruh) o průměru asi 25 cm (ne více, těsto by bylo moc slabé) a rozdělíme na 4 trojúhelníky. Spodní rohy přehneme dovnitř a při mírném vytahování horního rohu zavineme do tvaru rohlíčku. Můžeme též položit kolečko salámu nebo sýru, zahnout rohy a zavinout.

  3. Rohlíky přendáme na plech potřený olejem nebo pečící papír, přikryjeme a necháme asi 30 minut kynout.

  4. Pak pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem a dáme péct do vyhřáté trouby na 180-200°C na 15 minut dozlatova.

  5. Po upečení přendat na podložku, aby nám na horkém plechu nevyschly a neztvrdly. Rohlíky jsou po upečení nadýchané a kypré.

  6. Lze zadělat i ručně: Nejdříve udělat kvásek, do mísy vsypat zbylé suroviny, přidat kvásek, vypracovat pružné těsto, dát kynout a pak zpracovat podle receptu nahoře.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!