Rodinné valašské frgále

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g polohrubé mouky
125 g másla
75 g moučkového cukru
2 žloutky
1/4 l mléka
35 g droždí
špetka soli
citronová kůra z 1 citrónu

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu kvásek a ostatní suroviny. Necháme vykynout cca 3 hodiny.

  2. Vykynuté těsto rozválíme do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková a ze sušených hrušek. Těsto by mělo být vyváleno na tenko.

  3. Frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C.

  4. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!