Rizoto s italskou klobásou a rajčátky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
350 g čerstvých italských klobásek (např. salsiccií)
1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
1 stroužek česneku, prolisovaný
3/4 hrnku kulatozrnné rýže vhodné na rizoto
50 ml suchého bílého vína
750 ml kuřecího vývaru
400 g konzerva krájených rajčat
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Dokončení:
malý svazek hladkolisté petržele, nasekané lístky
hoblinky parmazánu
olivový olej na pokapání

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 175°C. V pánvi s rukojetí rozehřejeme na středním plameni olej s máslem a orestujeme na něm cibuli dosklovita. Přidáme klobásky a řapíkatý celer a restujeme dalších 5 minut, ke konci přidáme také česnek. Pak vsypeme rýži a mícháme, dokud jednotlivá zrnka rýže nezprůsvitní. Podlijeme vínem a necháme 1–2 minuty odpařit. Zalijeme kuřecím vývarem a rajčaty z konzervy, osolíme a opepříme podle chuti, promícháme a přivedeme k varu.

  2. Jakmile se směs vaří, vložíme pánev do předehřáté trouby (nezapomeneme předtím z pánve sejmout rukojeť) a pečeme 40 minut, nebo dokud není veškerá tekutina vsáknutá do rýže a rýže uvařená tak akorát na skus. Do hotového rizota vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme posypané hoblinkami parmazánu a zakápnuté několika kapkami dobrého olivového oleje.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!