Risotto s karamelizovanou cibulí a liškami

Recepty, Houby

Suroviny

2 lžíce olivového oleje (nemusí být extra virgin, stačí ten z pokrutin)
1 malá cibule pokrájená na tenké půlměsíčky
30 ml balsamico octa
1 lžíce cukru (třtinový pokud máte, tak je lepší)
1 miska hub žlutých lišek obecných cca 250 g
2 stroužky česneku, oloupaných a rozmáčknutých plochou stranou nože
1 hrníček rýže Arborio (zhruba 200 ml, tzn. 200 g)
1/3 hrníčku suššího kvalitnějšího bílého vína (lehce přes 1 dcl)
1 litr horkého vývaru - nejlépe zeleninového či kuřecího
sůl
čerstvě mletý pepř
cca 30 g ledově studeného másla (na plátky pokrájeného)
na ozdobu pár hoblinek Parmezánu
1-2 větvičky tymiánu
pár lístečků na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Připravte si horký vývar (třeba domácí z mrazáku) a mějte ho po ruce.

  2. Očistěte houby vlhkým hadříkem a větší lišky rozpulte, menší nechte celé. Lišky dejte na nepřilnavou pánev a dejte sporák na plný výkon. Houby pustí během chvilky vodu, úplně se do ní ponoří (je jí docela dost), ale chvilinku na to se voda vypaří. V ten okamžik jsou lišky připravené k dalšímu vaření. Celé to trvá 4-5 minut.

  3. Na vyšší pánev dejte olej na střední výkon sporáku a přidejte cibuli. Pomalu ji opékejte zhruba 10 minut (klidně uberte plamen), než začne lehce karamelizovat. Ve fázi, kdy zezlátne, přilijte balsamico ocet a posypte cukrem. Míchejte, aby se cibule směsí obalila a komplet zkaramelizovala do lehce hnědé barvy. Přihoďte houby, větvičky tymiánu a vařte zhruba dalších 5 minut. Pak vmíchejte rýži i česnekové stroužky a za stálého míchání opékejte asi minutu. Rýže se musí opéct ze všech stran. Pak do horké pánve chrstněte studené víno a za stálého míchání se vyvalí pára plná vůní neb víno se začne odpařovat poměrně rychle.

  4. Když se víno odpaří, přilijte velkou naběračku horkého vývaru (tak, aby byla rýže ponořena jen těsně pod hladinu), dobře rýžovou směs promíchejte a stáhněte sporák na minimum. Musí to jen zlehka probublávat a odpařovat se. Až v pánvi nezbyde téměř žádný vývar, promíchejte a přilijte další naběračku vývaru. Tohle zopakujte tolikrát, dokud nespotřebujete všechen vývar. Arborio rýže bude krémová, nikoliv rozvařená - v tom je její kouzlo. Osolte a opepřete. Když už i poslední tekutina vývaru téměř zmizí z pánve, tak vmíchejte pokrájené ledově studené máslo. V tomto okamžiku začne být risotto pravé italské, tedy krémové! Hotovo a můžete servírovat okamžitě. Každou porci ještě zlehka ozdobte hoblinkami Parmezánu a lístečky čerstvého tymiánu. Risotto s karamelizovanou cibulí a liškami je nesmírně voňavé jídlo! Žluťoučké lišky dávají jídlu neskutečný šmrnc a punc chuťové delikatesy!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!