Řezy jako dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto světlé:
3 vejce
3 lžíce cukru krupice
2 lžíce horké vody
5 lžic polohrubé mouky
špetka soli
Těsto tmavé:
stejné suroviny + přidáme
1 lžíci kakaa
1 lžičku kypřícího prášku
Krém 1:
250 g másla pokojové teploty
175 g Philadelphia nebo jemného tvarohu
2 lžíce moučkového cukru
Krém 2:
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
1 lžíce moučkového cukru
Dále:
rybízová marmeláda
kousky ananasu z konzervy
rum na pokropení
čokoláda na ozdobení - není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme plech (mám 32x23 cm) a 2 papíry na vyložení. Zapneme troubu na 170° C. Tři žloutky šleháme s cukrem a přidáme postupně horkou vodu. Stále šleháme, až do husté pěny. Zvlášť ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ke žloutkové směsi přidáme mouku, část sněhu, promícháme ručně metličkou a vmícháme zlehka zbylý sníh. Těsto přendáme na plech, uhladíme stěrkou a dáme upéct dorůžova (cca 10-12 min. zkusíme špejlí).

  2. Než se upeče první plát, ušleháme těsto na druhý stejným způsobem, jen ještě promícháme mouku s prosátým kakaem a práškem. Upečený plát vyndáme na mřížku, plech po vnější straně ochladíme studenou vodou, vyložíme novým papírem a přendáme tmavé těsto. Uhladíme a dáme upéct. Upečený plát také přendáme na mřížku.

  3. Ušleháme krém z másla, cukru a Philadelphie nebo tvarohu a v jiné misce mascarpone, tekutou šlehačku a cukr. Světlý plát pokropíme rumem, potřeme marmeládou, poklademe kousky ananasu a navrstvíme máslový krém. Uhladíme a přiklopíme tmavý plát, předem pokropený rumem. Polovinu krému s mascarpone dáme do zdobícího sáčku a druhou polovinou potřeme tmavý plát. Rozkojíme slepené pláty na řezy, necháme vedle sebe na tácku a dozdobíme zbylým krémem, případně čokoládou nebo ovocem jako dort.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!