Řecké těsto Fillo na pity

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

1 kg polohrubé mouky
1/3 hrnku oliv
olej (hrnek 250 ml)
2 lžíce octu
2 a 1/2 hrnku vlažné vody
sůl
olej na potření filla a na vymazání plechu

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech surovin si připravíme nelepivé těsto, jestli lepí, přidáme trochu mouky. Vodu dávám opatrně, někdy není potřeba ani tolik vody.

  2. Necháme asi deset minut odpočinout.

  3. Pracovní desku si posypeme moukou a vyválíme filla.

  4. Jsou dva způsoby na vyvalování těsta:

  5. První způsob: těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu zase rozdělíme na menší (já dělím na sedm dílů). Vyvalujeme placky asi ve velikosti dezertního talířku. Dáme jednu placku na talíř, potřeme rozpuštěným tukem a dáme další placku. Takhle naskládáme všech sedm placek a dáme na mrazák.

  6. Stejným způsobem si připravíme i tu druhou polovinu těsta.

  7. Vyndáme z mrazáku první talíř a vyválíme si jednu velkou placku, kterou dáme na vymazaný plech.

  8. Naplníme náplní dle chuti poté si vyválíme i tu vrchní placku. Potřeme olejem, nožem nařízneme kousky (aby se těsto lépe propeklo) a pečeme při 160°C asi hodinku, záleží na troubě. Po upečení pitu pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.

  9. Druhý způsob: Těsto rozdělíme na dvě půlky, ty si opět rozdělíme na menší kousky. Plech si vymažeme olejem a vyválíme si spodní plát o trochu větší než plech, těsto přeneseme na plech a potřeme olejem. Druhý plát je ve velikosti plechu, opět potřeme olejem, atd. Takhle uděláme všech sedm plátů.

  10. Poslední plát nemažeme olejem, dáme náplň a stejným způsobem děláme i vrchní pláty. Když se při vyvalování trochu plát protrhne nevadí. Poslední plát si uděláme o maličko větší a zabalíme celou pitu.

  11. Potřeme olejem, nařízneme kousky a pečeme při 160 C asi hodinku. Pitu vyndáme, pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!