Řecké pastitsio

Recepty, Mleté maso

Suroviny

400 g mletého hovězího masa
250 g makarónů
400 g pasírovaná rajčata
strouhaný sýr
1,5 dcl bílého vína
máslo
cibule
5 stroužků česneku
bujon
petrželová nať
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
1 cl mleté skořice
sůl
pepř
0,5 l sladkého mléka
hladká mouka
1 vejce

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji poprazime nakrajanu cibulu a pridame mlete maso, orestujeme, trosku osolime a okorenime, pridame mletu skoricu, nechame podusit 10 minut, pridame podrvene paradajky, premiesame a podlejeme vinom, pridame nasekanu petrzlenovu vniatku, bujon a prelisujeme cesnak. Za podlievania bielym vinom dusime kym maso nebude makke.

  2. Pripravime si besamel: v hlbsom kastroliku si rozpustime dobre dve lyzice masla, pridame k nemu cca 5 pl hladkej muky, tak aby pobrala uplne vsetko maslo, prilejeme mlieko a na plameni slahame metlickou, aby sa nam muka s maslom pekne rozisla v mlieku, miesame do zhustnutia...zmes by mala mat konzistenciu priblizne ako uvareny puding. Do besamelu zamiesame muskatovy oriesok a podla chuti osolime. Nechame ho na chladnejsom mieste chladnut aspon 10 min.

  3. Podla navodu na obale uvarime makarony, scedime a do horucich dame orech masla. nechame pod pokrievkou rozpustit a poriadne premiesame.

  4. Zapekaciu misu dokladne vymazeme maslom. na spodok dame vrstvu makaronov, presypeme struhanym syrom, vylejeme masovu zmes, presypeme struhanym syrom a nakoniec pride druha polovica makaranov, presypeme struhanym syrom. Do prechladnuteho besamelu vklepneme cele vajce a vymiesame. Besamel navrstvime na makaranoy a potrasieme misou aby sa ulezal.

  5. Dame zapiect do rury cca 40 min na 180°C. Krajajte az po vychladnuti, kocky budu krasne uhladne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!