Řecké pastitsio
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 400 g mletého hovězího masa
- 250 g makarónů
- 400 g pasírovaná rajčata
- strouhaný sýr
- 1,5 dcl bílého vína
- máslo
- cibule
- 5 stroužků česneku
- bujon
- petrželová nať
- 1 lžička strouhaného muškátového oříšku
- 1 cl mleté skořice
- sůl
- pepř
- 0,5 l sladkého mléka
- hladká mouka
- 1 vejce
Postup Řecké pastitsio
Postup přípravy receptu
-
Na oleji poprazime nakrajanu cibulu a pridame mlete maso, orestujeme, trosku osolime a okorenime, pridame mletu skoricu, nechame podusit 10 minut, pridame podrvene paradajky, premiesame a podlejeme vinom, pridame nasekanu petrzlenovu vniatku, bujon a prelisujeme cesnak. Za podlievania bielym vinom dusime kym maso nebude makke.
Pripravime si besamel: v hlbsom kastroliku si rozpustime dobre dve lyzice masla, pridame k nemu cca 5 pl hladkej muky, tak aby pobrala uplne vsetko maslo, prilejeme mlieko a na plameni slahame metlickou, aby sa nam muka s maslom pekne rozisla v mlieku, miesame do zhustnutia...zmes by mala mat konzistenciu priblizne ako uvareny puding. Do besamelu zamiesame muskatovy oriesok a podla chuti osolime. Nechame ho na chladnejsom mieste chladnut aspon 10 min.
Podla navodu na obale uvarime makarony, scedime a do horucich dame orech masla. nechame pod pokrievkou rozpustit a poriadne premiesame.
Zapekaciu misu dokladne vymazeme maslom. na spodok dame vrstvu makaronov, presypeme struhanym syrom, vylejeme masovu zmes, presypeme struhanym syrom a nakoniec pride druha polovica makaranov, presypeme struhanym syrom. Do prechladnuteho besamelu vklepneme cele vajce a vymiesame. Besamel navrstvime na makaranoy a potrasieme misou aby sa ulezal.
Dame zapiect do rury cca 40 min na 180°C. Krajajte az po vychladnuti, kocky budu krasne uhladne.