Recept na sušené špekáčky („zapomínací“ recept nerecept)

Recepty, Předkrmy

Suroviny

kvalitní špekáčky

Postup přípravy receptu

  1. Asi před rokem nebo dvěma se mi zcela náhodou podařilo vyrobit“ si sušený špekáček. Ne moc snadno, ale přece jen šel i obstojně oloupat, voněl krásně a tak jsem zkusila ochutnat. Krájela jsem tenká kolečka a chuť i suchost“ by se daly snad nejlépe přirovnat k salámu Vysočina. No a tak občas zapomínám“ dva špekáčky v lednici schválně. Špekáčky musí být kvalitní, já je kupuji u soukromého řezníka.

  2. Doporučuji vyzkoušet, ale špekáčky je dobré včas zkonzumovat, protože když se moc přesuší, jsou jako kámen. Konzumuji suché, skoro tvrdé, ale ne kamenné“. Je třeba krájet velmi tenká kolečka a pak je to opravdu výtečné. Chce to ostřejší nůž. Nejlepší je sušit špekáčky zavěšené tak, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Sušení trvá asi měsíc. Ale třeba dobu přizpůsobit teplotě v ledničce, každý nemá chlazení zapnuté na stejnou hodnotu.

  3. Měla jsem dva velké špekáčky a plátky z jednoho mi vystačily na 5 bohatě obložených celých krajíců. Doplňuji kyselou okurkou, čalamádou, naloženými kozími rohy, prostě co je právě v lednici. Hodí se i jako mlsání u televize, nebo i k pivu.

  4. Takže na sušené špekáčky u mne docela dobře funguje zapomínací recept! Sušit jiné uzeniny jsem ještě nezkoušela.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!