Rakouský kynutý knedlík s povidly (Alpský knedlík)

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
250 ml mléka
50 g cukru krupice
2 vejce
1/2 lžičky soli
Náplň:
švestková povidla (1 sklenička 440 g)
Omáčka:
kvalitní vanilkový pudink
700 ml mléka
cukr krupice dle chuti
2 dl rumu
Na posypání:
mletý mák
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Rozdrobené droždí vmíchejte do vlažného mléka, přidejte trochu cukru a nechte na teplém místě asi 15 minut vzejít. V míse promíchejte s moukou, vejci, zbylým cukrem, solí a vzešlým kváskem. Vypracujte hladké těsto, které nechte pořádně nakynout.

  2. Těsto vyválejte do válečku a ten rozkrájejte na 10 silných plátků. Na každý dejte lžíci povidel, těsto kolem nich uzavřete a vytvarujte velký knedlík, šev dobře uzavřete, aby povidla nevytékala, to je hodně důležité. Pracovní plochu poprašte moukou, klaďte na ni naplněné knedlíky, přikryjte je a nechte 30 minut kynout. Nemusí vyběhnout příliš, hodně pak nakynou při vaření. Ke konci této doby dejte vařit vodu do velkého hrnce a dost ji osolte.

  3. Vykynuté knedlíky vařte asi 5 minut pod pokličkou, pak je obraťte a vařte dalších 5 minut bez pokličky. Knedlíky raději vařte po částech, během vaření totiž hodně nabudou.

  4. Krém: 500 ml mléka dáme vařit s cukrem. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a přidáme k vařícímu mléku. Mícháme, dokud pudink nezhoustne. Ochutíme rumem. Mák promíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky podávejte na hlubokých talířích, s vanilkovou omáčkou a posypané mákem s cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!