Rajčatová polévka s krupicovými bylinkovými nočky

Recepty, Polévky

Suroviny

1 větší konzerva rajčatového protlaku (min. 200 g)
1,5 litru hovězího vývaru
špetka tymiánu
3 lžičky Solamylu
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžička cukru
mletý pepř
sůl
Krupicové nočky s bylinkami:
50 g másla
trocha soli
1 vejce
3-4 lžíce mléka
30-50 g krupice
dohromady 1 lžíce nasekaných bylinek:
tymián
saturejka
máta
petrželka
šalvěj
bazalka

Postup přípravy receptu

  1. Do horkého vývaru vyklopíme rajčatový protlak, přidáme promnutý tymián, do vařícího pak přidáme v trošce vody namočený solamyl a asi deset minut za občasného míchání vaříme. Ochutíme cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a solí. Na talíře rozdělíme v polévce uvařené bylinkové knedlíčky a přelijeme polévkou. Ozdobíme několika lístky bazalky, tymiánu nebo kudrnky. Můžeme také jako top položit lžičkou noček z husté smetany a na něj špetku slámy z jemně nastrouhané mrkve.

  2. Krupicové noky s bylinkami: Máslo, sůl a vejce utřeme a po částech střídavě vmícháváme mléko a krupici, až je těsto pěkně husté. Necháme asi hodinu odpočinout, pak vmícháme bylinky, lžičkou vykrajujeme a tvarujeme malé nočky, vkládáme do polévky a vaříme asi 8 minut. Krupicové nočky se hodně navařují, je lépe je tvořit menší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!