Pudinkové růže s marmeládou - kynuté

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
80 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla nebo máslové Hery...
250 g vlahého mléka
půl kostky droždí
špetka soli
1 vejce
Dále:
750 ml mléka
2 vanilkové pudinky
3 lžíce cukru krupice
pikantní marmeláda dle chuti: rybízová, meruňková, malinová, brusinková...
moučkový cukr
olej nebo máslo

Postup přípravy receptu

  1. Mouky nasypeme do mísy, přidáme sůl, vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme moučkový cukr, rozdrobíme droždí, zalijeme polovinou mléka a mírně promícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.

  2. Poté přilijeme zbylé vlahé mléko, vejce a máslo, vymícháme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 40 minut. Během této doby uvaříme z mléka, pudinků a cukru hustý pudink, který necháme zchladnout.

  3. Pak těsto zlehka ještě jednou propracujeme, na pomoučněném stole rozválíme na tenký obdélníkový plát, který potřeme do vlažna vychladlým a promíchaným pudinkem a poté marmeládou, případně obráceně, pokud máme marmeládu hodně hustou.

  4. Takto připravený plát svineme na délku do rolády, kterou pokrájíme nití na cca 12 širších dílů, které naskládáme do koláčové nebo dortové formy (cca 32 cm) vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem, který pokapeme olejem a necháme 5 minut odpočinout.

  5. Formu vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme cca 40 minut dozlatova nebo pečeme dozlatova v remosce o průměru cca 32 cm, bez odpočinutí, cca 45 minut.

  6. Po zchladnutí růže od sebe opatrně oddělíme, posypeme zlehka (nemusíme) moučkovým cukrem a podáváme. Je to vláčné a nadýchané, celkem jednoduché a finančně nenáročné sladké pohoštění, které může posloužit i jako sladký oběd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!