Protýkané hovězí ochucené citronem a kapary

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Plátky hovězí roštěná nebo zadní
cibule
mrkev
celer
citron
kapary
slanina
tymián
cukr
sůl
vývar
červené víno
nové koření
celý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Před začátkem vaření slaninu nakrájíme na hranolky k protýkání masa a necháme je alespoň půl hodiny v mrazáku, pak se s nimi lépe maso protáhne. Skrz maso uděláme tenkým nožem zářezy a slaninu jimi protáhneme, maso osolíme a opepříme.

  2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou slaninu, mrkev, celer a asi 3 kousky citrónové omyté kůry bez bílé dužiny. Vložíme ještě celé koření a tymián. Na orestovaný základ dáme maso, které necháme z obou stran zatáhnout, podlijeme trochu vývarem a dusíme, postupně přiléváme vývar podle potřeby.

  3. Když je maso měkké, přilijeme přibližně 2 dcl vína a ještě asi 10 min. necháme provařit. Maso poté vyjmeme, do šťávy přidáme šťávu z 1/2 citrónu a 3 kostky cukru (každý podle své chuti), kapary a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.

  4. Dochutíme a maso vrátíme do šťávy. Naposledy již mírně necháme probublat a můžeme podávat. Kdo chce, může před přidáním kaparů šťávu propasírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!