Prošívaná celozrnná dýňová buchta

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 hrnek ≡ 250 ml
۞ 1 dýně (v průměru do 15 cm)
۞ 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
۞ 0,5 hrnku polohrubé mouky
۞ 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
۞ 1 hrnek cukru krupice
۞ 2 vanilkové cukry
۞ 0,5 hrnku oleje
۞ 5 vajec
۞ 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
۞ 2 lžičky jedlé sody
۞ 1 tvaroh ve vaničce (tučný)
۞ 2 lžíce moučkového cukru
۞ 3 lžíce mléka
۞ 3 lžíce rumu
۞ 2 lžíce rozinek
۞ 1 lžička citronové šťávy
۞ nastrouhaná citronová kůra z 0,5 citronu
۞ sůl
۞ pár kapek olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme tvarohovou směs: V misce smícháme tvaroh, mléko, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr a půl sáčku vanilkového pudinku. Prozatím dáme do lednice.

  2. Z dýně odstraníme jádřince, odkrájíme tuhou slupku. Dužinu pokrájíme na kostky a dáme do vroucí vody se špetkou soli a olivovým olejem povařit, dokud kostky nezměknou (dle velikosti kostek 5-10 minut). Slijeme vodu, část kostek dáme stranou a pokrájíme ješte na drobnější, které později dáme do těsta (není nutné). Zbytek ponorným mixérem romixujeme na kaši a necháme vychladnout.

  3. V misce si smícháme mouky, zbylou půlku vanilkového pudinku, citronovou kůru, kypřící prášek a sodu.

  4. 4 vejce šleháme s krystalovým cukrem, 1 vanilkovým cukrem a špetkou soli do pěny. Poté za stálého šlehání pomalinku přiléváme olej, po něm rum a citonovou šťávu. Nakonec zašleháme i vychladlou dýňovou kaši. Vařečkou vmícháme dýňové kostičky a rozinky a jako poslední sypkou směs z muk.

  5. Větší plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme do něj těsto. Tvarohovou směs dáme do sáčku, ustřihneme rožek a cikcak” postříkáme na těsto. Plech vložíme do rozehřáté trouby na 180ºC. Pokud po vpichu špejlí do těsta na špejli neulpí žádné těsto, je upečeno.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!