Přírodní plátek s křenovou omáčkou

Recepty, Omáčky

Suroviny

maso na řízky z krkovice, karé, drůbeží řízky... pro tři osoby
sádlo nebo olej
sůl
pepř mletý
cca 150 ml vývaru
cca 60 g čerstvě strouhaného křenu, dle ostrosti
200 g zakysané smetany
špetka cukru - není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Osolíme, opepříme, naklepávat není nutné. Plátky vložíme do pánve s roztopeným tukem a z obou stran osmažíme dozlatova, pak vyndáme a uchováme v teple.

  2. Do pánve s výpekem přilijeme cca 150 ml vývaru (nebo vody), promícháme a uvolníme tak výpek, pak přisypeme čerstvý, jemně nastrouhaný křen dle chuti - ostrosti a bez poklice na mírném ohni necháme krátce povařit. Přisolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu pokojové teploty, kterou v kelímku dobře rozmícháme. Pánev odstavíme nebo vypneme oheň a smetanu v pánvi dobře rozmícháme s povařeným křenem. Dle chuti (kyselosti smetany) můžeme přidat špetku cukru.

  3. Podáváme s vařeným bramborem, na talíři plátky masa doplníme omáčkou a dozdobíme troškou čerstvě strouhaného křenu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!