Převrácený jáhelník

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

130 g jáhel
250 g tvarohu (lepší je použít tvaroh v kostce, ten ve vaničce má řidší konzistenci)
2 vejce
třtinový cukr - med nebo sirup dle vlastní chuti
cca 500 g očištěných a rozkrojených jahod
balsamikový sirup
hrst sekaných bylinek:
mátu
meduňku
bazalku
tymián

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly několikrát propláchněte vroucí vodou, aby ztratily hořkost a pak uvařte podle návodu. Já vařím jáhly ve vodě v poměru 1/2. Vařím do vypaření vody a pak nechám jáhly dojít v hrnci pod pokličkou.

  2. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Žloutky ušlehejte s tvarohem a přidejte vychladlé jáhly. Oslaďte dle chuti, ale není nutné to s cukrem přehánět. Nakonec do směsi opatrně zamíchejte sníh.

  3. Jahody překrájejte na poloviny (podle velikosti) a pokapejte balsamikovou glazurou, použijte ji tolik, aby byly všechny jahody lehce pokryté, přidejte jemně nasekané bylinky.

  4. Jahody dejte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem (je možné použít i silikonovou).

  5. Na jahody nalijte jáhlovou směs.

  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 30 min.

  7. Nákyp nechte vychladnout a pak opatrně vyklopte z formy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!