Prazdroj guláš a stlačovaný knedlík
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Guláš:
- 500 g hovězí kližky
- sádlo
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 3 cibule
- 2 lžičky hl. mouky
- 2 lžíce kečupu
- sůl
- česnek
- gulášová šťáva l ks (kostka).
- knedlíky:
- kolik syrových brambor
- tolik den starých rohlíků
- sůl
Postup Prazdroj guláš a stlačovaný knedlík
Postup přípravy receptu
-
Kližku odblaníme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky.
Na tuku rychle opečeme, vyjmeme.
Cibuli pokrájíme nadrobno a na tuku zpěníme dorůžova. S
ejmeme z ohně, přidáme mletou papriku, zalijeme teplou vodou nebo vývarem, vložíme maso, osolíme, trochu pepře a dusíme na mírném ohni dokud maso nezměkne.
Poté zaprášíme moukou, zasmahneme, přilijeme horkou vodu a pokrájenou kostku gulášové šťávy, vše povaříme a přidáme prolisovaný česnek a kečup nebo protlak.
Knedlíky: rohlíky nakrájíme na kostky, brambory nastrouháme na větších okách, osolíme a důkladně propracujeme, až se brambory a rohlíky spojí v těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu hrubé mouky, aby těsto bylo hustší.
Necháme 3/4 hod. proležet a poté tvarujeme kulaté knedlíky velikosti tenisáku,které řádně stlačíme v dlaních a zavařujeme do osolené vroucí vody.
Vaříme pozvolna 20 minut.
Pak je nití rozkrojíme.
Na talíř klademe řeznou stranou, přelijeme gulášem a zdobíme podle chuti.