Povidla pečená v troubě

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

3 500 g vypeckovaných švestek
700 g cukru krystalu
šťáva z 1 citronu nebo 1 dl octa

Postup přípravy receptu

  1. Švestky nasypeme na hlubší plech (můžeme vyložit pečícím papírem), zasypeme cukrem, zalijeme citronovou šťávou nebo octem a necháme uležet 10-24 hodin. Pak vložíme do trouby, zapneme na maximum (250 °C) a pečeme asi hodinu. Pak zvolíme jednu ze dvou variant:

  2. 1. Zmírníme asi na 150 °C a pečeme asi 4 hodiny. Necháme zchladnout, pak rozmixujeme tyčovým mixerem nebo šťouchadlem na brambory (většinou to není vůbec třeba) a pokud nejsou dostatečně tuhá, přendáme do kastrolu a na mírném ohni za občasného míchání vaříme do husta. Většinou už další vaření není třeba - záleží na typu švestek.

  3. 2. Zmírníme na 50 °C a pečeme 8-10 hod (nejléte přes noc). Pak můžeme, ale nemusíme, mixovat.

  4. Horké plníme do čistých a suchých skleniček a na povrch každé naliji lžíci rumu. Zavíčkujeme a obrátíme asi na 5 min dnem nahoru. Pokud chceme obětovat místo rumu kvalitnější destilát, nejlépe slivovici, nalijeme lžíci na dno víčka, zapálíme a víčkem ihned uzavřeme sklenici. Vzduch vyhoří a prostor se vysterilizuje.

  5. Po dobu pečení v troubě v žádném případě nemícháme!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!