Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

Recepty, Moučníky

Suroviny

polohrubá mouka 1 kg
(může se dát i půl hladké a půl hrubé mouky)
4 žloutky
droždí 50 g
tuk (Hera) 150 g
cukr krupice 130 g
vanilkový cukr 1
citrónová kůra z 1/2 omytého plodu
sůl 1/2 lžičky
mléko 1/2 l (další dle hustoty těsta,)
muškátový oříšek (2 malá strouhnutí)
Náplně do koláčů:
mák
tvaroh
ořechy
švestková povidla nebo jabl.nebo hruš.povidla
Drobenka:
Hera (máslo) 100 g
hrubá mouka (polohrubá) 140 g
cukr krupice 100 g
vanilkový cukr
vejce
trošku rumu (rozšlehat) na potírání

Postup přípravy receptu

  1. Pokud zaděláváme ručně, necháme suroviny určitou dobu na stole, aby nám přijaly pokojovou teplotu (můžeme přes noc).

  2. Pokud zaděláváme těsto v pečce (DP) tak se řídíme pravidlem, nejdřív tekuté, potom sypké suroviny a nakonec droždí.

  3. Do mísy vsypeme mouku, uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko, vsypeme lžíci cukru, přidáme rozdrobené droždí, mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (můžeme si ho udělat i vedle v hrnku-200 ml mléka, lžička cukru, mouky a droždí).

  4. Po vzejití kvásku přidáme žloutky, citronovou kůru, muškátový oříšek, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk (ne horký!) a mícháme. Dle potřeby přidáváme mléko, až nám vznikne jemné, hladké a nelepivé těsto (nesmí být tuhé).

  5. Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo (vykynuté nám zdvojnásobí svůj objem).

  6. Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme si ho na 3 díly a z každého si nakrájíme 20 stejných kousků. Kousky povytáhneme na placičky, na každou položíme náplň, placičku dobře uzavřeme a položíme na plech spojem dolů. Klademe je dále od sebe, neboť ještě při pečení dost nabudou.

  7. Koláčky necháme pár minut nakynout, uděláme do každého koláčku důlek (skleničkou), okolo potřeme vejcem, do důlku dáme další náplň (vždy jinou, než je uvnitř) a posypeme hojně žmolenkou. Necháme ještě asi 5 minut kynout.

  8. Koláče vkládáme do horké trouby a pečeme při 175-180°C do zrůžovění (doba pečení záleží na velikosti koláčků). Horké koláče přendáme ihned z plechu pryč, na horkém vysychají.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!