Pórkový krém

Recepty, Polévky

Suroviny

1 pórek
1 cibule
trocha pažitky (sušené nebo čerstvé)
sůl
1 lžička podravky nebo vegety
sušený česnek (nebo stroužek čerstvého)
1 l vody
půl kostky slepičího nebo zeleninového bujonu (možno i celá)
mléko
hladká mouka na zatřepání
olej

Postup přípravy receptu

  1. Dáme si na dno hrnce olej a rozehřejeme. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli a až bude olej dostatečně rozehřátý, vhodíme do něj cibuli a lehce osmažíme.

  2. Pórek si nakrájíme na kolečka a vhodíme k cibulce. Lehce osolíme, posypeme česnekem a pažitkou (já měla sušený česnek i pažitku). Chvíli mícháme a opékáme.

  3. V horké vodě si rozmícháme bujon, poté jím cibuli s pórkem zalijeme a dusíme pod pokličkou asi cca 10-15 minut. Potom odstavíme z plotny a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno. Poté můžeme ještě slít přes síto, aby byl krém jemnější. Dáme znovu na plotnu a zahřejeme.

  4. V troše mléka si zamícháme hladkou mouku na cca 200 ml mléka jsem dala asi 3 kávové lžičky, a protřepeme (v shakeru nebo láhvi), pak vmícháme do polévky. Necháme lehce provařit a dochutíme podravkou a dle potřeby solí.

  5. Podáváme s opečený chlebem nebo koupenými polévkovými kuličkami a strouháme sýrem dle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!