Pórková polévka sváteční se zeleninou a polníčkovým svítkem

Recepty, Polévky

Suroviny

2-3 brambory
3 jarní pórky
1,5 litru vody
8-10 ředkviček
1 kořínek jarní mrkve
1 kořínek petržele s natí
1/2 cibule
3 stroužky česneku
3 rajčátka
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
lžička drceného kmínu
špetka pepře
sůl
1 kostka zeleninového bujónu
Polníčkový svítek:
40 g másla
2 žloutky
150 g veky bez kůrky
1 dcl mléka
sůl
(sníh ze 2 bílků)
2 hrsti polníčku
tuk na pečení
pepř
stroužek česneku

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme spolu s pokrájenou cibulí, na lupínky strouhaným česnekem, na kolečka strouhanými kořínky mrkve a petržele (nať odložíme a přidáme nakonec), kroužky ze zelených části pórů, zapražíme a zaprášíme hladkou moukou. Až je mouka přismahlá, přiléváme opatrně za stálého míchání vřelou vodu, přivedeme k varu, okmínujeme, osolíme a vaříme.

  2. Mezitím si spaříme a oloupeme rajčata a pokrájíme dřeň na kousky, na kolečka bílé části pórů a ředkvičky a vše přidáme do polévky. V polévce rozvaříme polévkovou kostku, opepříme, dochutíme solí a ozdobíme zelenou petrželkou.

  3. Polníčkový svítek: V misce třeme máslo a žloutky, přidáme v mléce máčenou oloupanou veku, kterou před tím dobře vymačkáme a špetku soli. Přidáme drobně nakrájený polníček a utřený stroužek česneku. Pak vmícháme tuhý sníh z bílků a upečeme svítek, buď na pánvi z obou stran v rozpáleném tuku, nebo v troubě ve vymazaném pekáči. Před podáváním nasypeme do porce polévky pokrájený na kostečky nebo trojúhelníčky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!