Pórek v troubě

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 kg pórku
4 průměrně velké brambory
3 čerstvé cibulky
3 stroužky česneku
1-2 KL suché nebo čerstvé šalvěje
2 PL citronové šťávy
1-2 dl olivového oleje
sůl, pepř
3 PL strouhanky nebo nahrubo podrceného sucharu
(máte-li ječmenný suchar, je lepší)
1 dl bílého vína

Postup přípravy receptu

  1. Pórek očistíme, odstraníme přebytečné listy a dobře umyjeme. Jestli je silný, přepůlíme a nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky. Brambory očistíme a překrájíme na menší kousky.

  2. Dáme do pekáče, přidáme šťávu z citronu, olej, sůl a pepř a dobře se zeleninou promícháme.

  3. Pokrájíme cibulku, česnek a dáme i se šalvějí na zeleninu. Posypeme strouhánkou a zalijeme vínem, smíchaným s 2 dl vody.

  4. Pekáč zakryjeme, dáme do trouby na 180 st.C na hodinu - až hodinu a čtvrt. Pokud je moc vody, před koncem odkryjeme poklici.

  5. Zeleninu můžete nakrájet tak, jak chcete. Můžete dát i petržel nebo celer, listy nebo kořen nakrájený jako brambory.

  6. 20 minut před dokončením můžete dát navrch rybu - např. rybí filé, pangase, pstruha atd. Lze to udělat i s vepřovým masem, které předem podle sebe upravíte a pak přidáte k zelenině.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!