Pomazánka z lososa

Recepty, Pomazánky

Suroviny

100–120 g uzeného lososa
1–2 lžíce majonézy (nebo zakysané smetany)
100–150 g pomazánkového másla,
plná lžička dijonské hořčice
1 rovná lžička třtinového cukru
půlka malého jablka
1 malá sladkokyselá okurka
citron na ozdobu a šťáva z půlky citronu (nebo podle chuti)
1–2 šalotky
špetka soli (podle chuti)
čerstvý kopr

Postup přípravy receptu

  1. Kousky lososa (případně i s olejem) rozmixujeme. Z kopru oddělíme několik malých snítek na ozdobu a druhou část otrháme ze stonků a jemně usekáme. Smícháme majonézu (nebo zakysanou smetanou) s pomazánkovým máslem, přidáme trošku třtinového cukru (podle sladkosti jablka většinou cukr vynechávám) a citr. šťávu, hořčici, vmícháme umixovaného lososa, trochu našleháme, případně přisolíme.

  2. Přidáme na maličké nudličky pokrájenou okurku a jablko, drobně pokrájenou šalotku, sekaný kopr a vše spolu vymícháme na jemnou pomazánku. Ochutnáme a chuť případně doladíme.

  3. Natíráme na chléb nebo veku a jiné pečivo. Zdobíme kolečky citrónu a natí kadeřavé petržele, hodí se i vařené vajíčko a některá zelenina.

  4. Pokud použijeme na pomazánku lososí bříška, odstraníme kůži a tukovou část ryby. Losos je i přes vyšší obsah tuků dietní ryba (na 100 g lososa se udává 750 kJ). Tuk má vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin a je prospěšný proti srdečním a jiným chorobám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!