Pomalu pečený vepřový bok s karotkovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1-1,5 kg libového vepřového boku s kůží
2 lžíce koření vepřová pečeně
1 kg karotky
2 jablka
2 dl 100% mrkvové šťávy
2 dl zeleninového vývaru
máslová jíška
sůl
máslo
cukr
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový bok rozporcujeme na čtyři stejně velké kusy tak, aby každý obsahoval i svůj podíl kůže. Kůži nařežeme, nejlépe za pomocí odlamovacího kutilského nože na kostičky. Maso osolíme, opepříme a bohatě posypeme kořenící směsí.

  2. Dobře maso s kořením promneme, včetně zářezů v kůži a dáme do pekáče, který jsme pro lepší manipulaci vyložili pečícím papírem a pečeme nezakryté 80 minut na plný výkon trouby.

  3. Kůže se stane zcela křupavou a musí na ní být malé puchýřky.

  4. Slijeme vypečený tuk a přidáme na měsíčky nakrájená dvě jablka, vyskládáme je do mezer mezi masem a podlijeme 3 dl vody.

  5. Dáme do trouby dále péct již na střední teplotu a maso na povrchu pouze přikryjeme kusem pečícího papíru.

  6. Pečeme dalších 80 minut za občasného přelévání vypečenou šťávou.

  7. Do hrnce si dáme 50 g másla do kterého po rozpuštění přidáme tři najemno nakrájené šalotky a na kostičky a kolečka nakrájenou karotku a lehce orestujeme.

  8. Podlijeme 2 dl 100 % mrkvové šťávy, 2 dl zeleninového vývaru a zlehka dusíme.

  9. Když je mrkev skoro měkká, tak zahustíme nastrouhanou studenou máslovou jíškou, dochutíme cukrem, solí, pepřem a za častého míchání necháme lehce probublávat 10 minut.

  10. Na závěr zjemníme oříškem másla a již nevaříme. Bůček před podáváním nakrájíme na tenké plátky dle zářezů v kůži a opečeme plátky na sucho z obou stran, za použití rozpálené nepřilnavé pánve a ihned podáváme.

  11. Vhodnou přílohou, jsou vařené brambory, sypané sekanou petrželovou natí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!