Pomalu pečená vepřová plec na způsob bratislavské

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

800 g vepřové plece
2 cibule
1 uvařená mrkev
kousek uvařeného celeru
lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajského protlaku
cca 500 ml vývaru nebo vody
hrnek mléka
100 ml smetany
pár kapek citronové šťávy
1-2 sterilované okurky
cca 3 lžíce sterilovaného hrášku
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso můžeme péct vcelku jen tak, ale je lepší ho osolit, opepřit a srolovat do rolády. Upevníme a svážeme ho potravinářským provázkem. Rozehřejeme sádlo a maso zprudka ze všech stran opečeme. Vytáhneme ho a do hrnce dáme drobně nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.

  2. Přidáme protlak a po krátkém orestování vrátíme maso. Podlijeme ho vývarem nebo vodou Tak, aby bylo do poloviny ponořené a přikryjeme poklicí. Pečeme na 140 stupňů cca dvě hodiny i více. Maso musí být úplně měkké. Občas polijeme výpekem a podle potřeby podléváme.

  3. Měkké maso vytáhneme, zbavíme provázku a uchováváme v teple. V mléce rozmícháme mouku a přidáme k základu. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Přilijeme smetanu a necháme krátce probublat.

  4. Nakonec do máčky přidáme podle chuti citronovou šťávu a na malé kousky nakrájenou mrkev, celer, okurky a hrášek. Vše prohřejeme a dochutíme solí, pepřem, případně špetkou cukru. Podáváme porci omáčky s plátky masa a knedlíky nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!