Polévkou z drůbežího masa proti nachlazení a chřipce
Recepty, PolévkySuroviny
- 1,5 kg kuřecího masa (pozn.)
- 2 cibule
- 2 česneky paličky
- čerstvý zázvor cca 6x3 cm
- 15 kuliček koriandru a čtyřbarevného pepře
- 10 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- tymián
- 8 chilli papriček sušených
- muškátový oříšek
- libeček
- 1 hrst celerová nať sušená
- 1 hrst petrželová nať sušená
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- celý pórek
- kus kedlubny
- ks celeru
- kapustový list
- květák (6 růžiček)
- 2 lžíce tuku na restování
- dochucení dle vlastní volby
Postup Polévkou z drůbežího masa proti nachlazení a chřipce
Postup přípravy receptu
-
Nejprve maso zbavíme přebytečné kůže a kousků sádla. 1 cibuli, polovinu zázvoru a 1 česnek nakrájíme na plátky.
Rozehřejeme si tuk a cibuli s česnekem a zázvorem necháme jen rozvonět. Hned k němu přidáme maso (nevykostěné, jen upravené tak, aby se pak dobře obíralo) a vše zprudka orestujeme (asi 3 minuty)
Pak přidáme asi litr studené vody (maso musí být ponořené). Přidáme i koření – koriandr, pepř, nové koření, tymián, chilli papričky, bobkový list a uvedeme do mírného varu. Polévka nesmí klokotat, jen mírně perlit“
Během prvních 20 minut opatrně sbíráme z povrchu pěnu a tuk. Teprve nyní přidáme libeček a sušenou nať. A necháme maso s kořením táhnout“ cca 60 minut.
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky a dáme orestovat na pánev. Zbylou cibuli a půlku druhé hlavičky česneku necháme v celku, zbylý kousek zázvoru nakrájíme.
Maso z kostí obereme, nakrájíme a vložíme se zeleninou, půlkou česneku, cibulí a zázvorem do vývaru, vodu doplníme na 2,5 litru a pokračujeme ve velmi pomalém varu asi 20 minut.
Pak vypneme sporák a na teplé plotýnce dochutíme dle naší chuti – muškátovým oříškem, prolisovaným zbytkem česneku, chilli kořením, solí, apod. Kdo chce, nakrájí cibuli a nechá v polévce, nebo ji vyndá a vyhodí.. Necháme ještě asi 10 minut v klidu.
V přísadách a s masem být v rovnováze, nepřebíjet. Do této polévky obvykle nic jiného nedávám, ale lze zavářku, nudle, vejce atd, manžel si zásadně drobí chléb. Recept mám z rodinné kuchařky, babička ji vždycky vařila při nachlazení, chřipkách, horečce atd.