Polévkou z drůbežího masa proti nachlazení a chřipce

Recepty, Polévky

Suroviny

1,5 kg kuřecího masa (pozn.)
2 cibule
2 česneky paličky
čerstvý zázvor cca 6x3 cm
15 kuliček koriandru a čtyřbarevného pepře
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
tymián
8 chilli papriček sušených
muškátový oříšek
libeček
1 hrst celerová nať sušená
1 hrst petrželová nať sušená
1 větší mrkev
1 petržel
celý pórek
kus kedlubny
ks celeru
kapustový list
květák (6 růžiček)
2 lžíce tuku na restování
dochucení dle vlastní volby

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve maso zbavíme přebytečné kůže a kousků sádla. 1 cibuli, polovinu zázvoru a 1 česnek nakrájíme na plátky.

  2. Rozehřejeme si tuk a cibuli s česnekem a zázvorem necháme jen rozvonět. Hned k němu přidáme maso (nevykostěné, jen upravené tak, aby se pak dobře obíralo) a vše zprudka orestujeme (asi 3 minuty)

  3. Pak přidáme asi litr studené vody (maso musí být ponořené). Přidáme i koření – koriandr, pepř, nové koření, tymián, chilli papričky, bobkový list a uvedeme do mírného varu. Polévka nesmí klokotat, jen mírně perlit“

  4. Během prvních 20 minut opatrně sbíráme z povrchu pěnu a tuk. Teprve nyní přidáme libeček a sušenou nať. A necháme maso s kořením táhnout“ cca 60 minut.

  5. Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kousky a dáme orestovat na pánev. Zbylou cibuli a půlku druhé hlavičky česneku necháme v celku, zbylý kousek zázvoru nakrájíme.

  6. Maso z kostí obereme, nakrájíme a vložíme se zeleninou, půlkou česneku, cibulí a zázvorem do vývaru, vodu doplníme na 2,5 litru a pokračujeme ve velmi pomalém varu asi 20 minut.

  7. Pak vypneme sporák a na teplé plotýnce dochutíme dle naší chuti – muškátovým oříškem, prolisovaným zbytkem česneku, chilli kořením, solí, apod. Kdo chce, nakrájí cibuli a nechá v polévce, nebo ji vyndá a vyhodí.. Necháme ještě asi 10 minut v klidu.

  8. V přísadách a s masem být v rovnováze, nepřebíjet. Do této polévky obvykle nic jiného nedávám, ale lze zavářku, nudle, vejce atd, manžel si zásadně drobí chléb. Recept mám z rodinné kuchařky, babička ji vždycky vařila při nachlazení, chřipkách, horečce atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!