Polévka zeleninová s uzeným a dršťkami podle babičky

Recepty, Polévky

Suroviny

800 g předvařených drštěk
100 g tuku (sádla)
120 g hladké mouky
200 g kořenové zeleniny
150 g hub
sůl
červená paprika nebo gulášová paprika
pepř
voda nebo vývar
zázvor
uzené maso
petrželka
2 rajčátka na vyvaření

Postup přípravy receptu

  1. Drštky (předvařené) ještě jednou opereme, vařící vodou spaříme, vodu slijeme a zalijeme ji novou vodou a osolíme. Můžeme přidat i kosti. Později přidáme oškrábanou kořenovou zeleninu. Vše vložíme do polévky.

  2. Když jsou drštky měkké, pokrájime je i se zeleninou na drobné nudličky. Vše vložíme zpět do polévky.

  3. Jíšku děláme dvojí: Jednu, která polévku zahustí a pak druhou, tmavší, která ji dodá správné barvy a vůně. Drštková polévka potřebuje hodně jíšky. Když jíška trochu zažloutne, oddělíme ji polovinu do hrnečku a ostatní smažíme až dohněda. V poslední chvíli přidáme do jíšky lžičku sladké červené papriky (nebo čerevené gulášové papriky), zamícháme a hned zalijeme studenou vodou. Ve studené vodě rozmícháme i světlou jíšku a všechno nalijeme do polévky.

  4. Vaříme ji dál mírným varem ještě půl hodiny, aby se jíška dobře povařila. Často polévku zamícháme, aby jíška neklesla ke dnu a nepřipálila se.

  5. Kořeníme pak ještě čerstvě mletým pepřem, popřípadě i zázvorem a hlavně zelenou petrželkou. Zvlášť dobrá je drštková polévka, uvaříme-li v ní kouzek uzeného, obzváště žebírko nebo kousek uzené nožky.

  6. Nakonec na kousku tuku osmažíme plátky hub a přidáme je povařit do polévky a přihodíme i dvě rajčátka na vyvaření. Uzené maso obereme ze žebírek, pokrájíme a také přidáme do polévky. Drštkové polévky uvaříme vždy více, aby zbyla i kvečeři. Je vydatná, po ní můžeme podat již jen malý doplněk nebo moučník.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!