Polévka z červené čočky se zázvorem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 hrnek červené čočky
2 lžíce sezamového oleje
1 větší cibule
5 - 6 stroužků česneku
1 lžíce římského kmínu
cca 4 cm čerstvého (bio) zázvoru
1 větší chemicky neošetřený (bio) citrón
400 ml krájených rajčat (nebo 4 větší čerstvá rajčata, ale konzervovaná - rozvařená jsou v tomto případě lepší)
1,3 l zeleninového vývaru nebo vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl či Alnatura)
sůl
pepř dle chuti
na ozdobu nejlépe pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte na jemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte.

  2. Poté přidejte římský kmín a na jemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a tři plátky citrónu, zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká.

  3. Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou ze zbytku citrónu. Podávejte s čerstvými bylinkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!