Podzimní koláček s jablky a hruškami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
prášek do pečiva
2 lžičky skořice
1 hvězdička badyánu na jemno utlučená v hmoždíři nebo umletá - polovinu množství dáme do těsta, druhou polovinu do náplně
Náplň:
5 jablek
2 hrušky
med nebo cukr dle potřeby
2 PL rozinek (namočených do panáka rumu)
1 panák rumu
1 lžička skořice

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravíme rychlým zpracováním všech surovin. Hotové dáme na půl hodiny odležet do chladu.

  2. Mezitím připravíme náplň: jablka i hrušky oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky. Dáme do kastrolu, přidáme koření, med nebo cukr (podle kyselosti jablek) a na mírném ohni necháme za občasného míchání dusit do hustoty povidel. Ke konci přidáme rozinky i s rumem. Necháme vychladnout.

  3. Dvě třetiny těsta rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Na těsto naneseme prochladlou náplň. Zbylé těsto rozválíme na silnější placku a vykrájíme různé tvary.

  4. Těmi ozdobíme povrch koláče a vše pečeme na 175°C cca 30 minut (řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou). Horký koláč posypeme moučkovým cukre a necháme vychladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!