Podzimní jelení ragů

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 kg jelení plece
2 velké cibule
2 větší mrkve
20 dkg uzeného špeku
sůl
hladká mouka
máslo
Marináda:
10 kuliček jalovce
5 bobkových listů
5 kuliček černého pepře
1 kávová lžička - hrubé soli
vše smíchat s 2 lžícemi oleje

Postup přípravy receptu

  1. Jelení maso nakrájíme na kousky cca 4x4 cm a vetřeme do masa marinádu.

  2. Maso následně vložíme zakryté do chladna na 24 hodin, ale lépe až na 48 hodin.

  3. V hrnci si orestujeme na kostičky nakrájený uzený špek a po vypečení tuku přidáme nahrubo nakrájené cibule a opečeme do hněda.

  4. Naložené maso zprudka orestujeme v hrnci s cibulí tak, aby se zatáhlo.

  5. Po zatažení masa přidáme na hrubší kusy nakrájené mrkev.

  6. Podlijeme vývarem z kostí, do ¾ masa a dusíme pod pokličkou na velmi mírném plamenu, tak dlouho dokud není maso hotové – cca 60 -90 minut.

  7. Když je maso krásně měkké tak jej společně s mrkví vybereme a zbytek šťávy propasírujeme.

  8. Vzniklou chutnou šťávu naředíme, nebo zahustíme dle potřeby, jak nám to vyhovuje podle zvolené přílohy. K případnému zahuštění šťávy použijeme trošku hladké mouky rozmíchané v trošce vody a pomalu necháme provařit cca 10 minut za občasného míchání. Omáčku ještě zjemníme oříškem másla a obohatíme na kolečka nakrájenou uvařenou mrkví. Vhodnou přílohou je rýže nebo vařené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!