Podmáslové řezy s mascarpone

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 ml podmáslí
3/4 dl oleje
2 vejce
230 g cukru krupice
350 g polohrubé mouky
1 rovná lžíce sody
3 lžíce kakaa
30 g nastrouhané tmavé čokolády
Krém:
1 mascarpone
1 šlehačka 40% nebo 33% se ztužovačem
1 lžíce cukru moučka i více, podle chuti
1 lžičku vanilkového cukru s pravou vanilkou od Kotanyi

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré suroviny prošleháme v míse. Těsto je hodně řídké. Vlijeme ho buď do klasického polovičního pekáčku nebo kulaté dortové formy, průměr 24 cm. Formu vyložíme pečícím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečeme asi 45 minut. Vyzkoušíme špejlí. Vychladlé prořízneme a manipulujeme opatrně! Korpus je velmi křehký.

  2. Krém: Šlehačku vyšleháme s cukry to tuha. Pak už jen lehce zašleháme mascarpone! Opatrně, mascarpone by se srazilo! Korpus potřeme višňovým džemem - podle chuti lze nahradit i jiným nebo čerstvým ovocem, krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Dáme uležet na pár hodin do lednice.

  3. Lze upéct v kulaté formě jako dort. Stačí na formu 24 cm, dvakrát prokrojíme. Na dort doporučuji krém udělat z dvojité dávky na fotografii je krém ze základní dávky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!