Plundrované hřebeny
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 375 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 2 vejce
- droždí
- 1 dcl mléka
- Tukové těsto:
- 200 g Hery (másla)
- 125 g hladké mouky
- Maková náplň:
- mletý mák
- mléko
- cukr
- marmeláda
- kapka rumu
- citrónovou kůrou
- Ořechová náplň:
- mleté ořechy
- mléko
- cukr
- marmeláda
- kapka rumu
- citrónovou kůrou
- 1 vejce na potření
Postup Plundrované hřebeny
Postup přípravy receptu
-
Uděláme kynuté těsto, já kvásek nedělám. Vše dám do mísy a pořádně zpracuji ve vláčné těsto a dám na hodinu kynout.
Mezitím zpracujeme tuk a hladkou mouku, uděláme kuličku a dáme chladit do lednice.
Vykynuté těsto, strčíme taky na 15 minut do lednice.
Pak ho vyválíme na velký plát, z tukového těsta vyválíme poloviční plát a dáme na polovinu kynutého těsta, to přeložíme a vyválíme. 3x přeložíme(na šířku, na délku a zase na šířku).
Necháme asi 45 minut odpočinout, poté zase vyválíme a opět 3x přeložíme a necháme asi 20 minut odpočívat.
Nakonec vyválíme asi 0,5cm i tenčí plát.
Nakrájíme ho na čtverce asi 8x8cm.
Na prostředek každého čtverce dáme náplň od kraje ke kraji, můžeme dát hodně, mě to nevyteklo:), přeložíme, kraje pořádně přitlačíme a nařežeme do podoby hřebenu.
Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme(asi 20 minut na 180).