Plokkfiskur (islandská rybí kaše)
Recepty, RybySuroviny
- 1 větší cibule
- pořádná lžíce másla
- 1 smetana (šlehačka)
- 400 g tresky
- 2 velké brambory
- strouhaný sýr
- rybí koření
- bílý pepř
- sůl
Postup Plokkfiskur (islandská rybí kaše)
Postup přípravy receptu
-
Brambory na malé kostičky si uvaříme (pozor,neměly by být příliš měkké). Tresku dáme vařit do mírně osolené vody (má to tu výhodu, že když se rozhodnu k obědu pro rybu, vytáhnu z mrazáku a šoupnu ji rovnou do vody vařit). Rybě, pokud je rozmražená, stačí jí cca 7-10minut, pokud je zmražená, o 3-5 minut déle.
Cibuli nakrájím na tenké půlměsíčky a dám na máslo osmahnout do sklovata. Zaliju smetanou (cca 250-350ml) a nechám provařit. Po pár minutách začne smetana houstnout.
Mezitím už scezenou rybu vidličkou rozmačkám na drobno a přidám do smetany a rovnou tam soupnu i brambory. Přidám rybí koření a bílý pepř a pokud je třeba, i sůl (pokud je směs nepříliš hustá, můžete zahustit trochou instantní jíšky).
Celou hmotu přemístím do zapékací misky, posypu sýrem a šoupnu do trouby na cca 200°C/15min a pak to přepnu na gril na cca 2-3 min, ať to chytne zlatou barvu. Nejlepší je k tomu opečený toustový chleba, potřený máslem a výborně se k tomu hodí vařená či dušená baby karotka. Dobrou chuť!