Plokkfiskur (islandská rybí kaše)

Recepty, Ryby

Suroviny

1 větší cibule
pořádná lžíce másla
1 smetana (šlehačka)
400 g tresky
2 velké brambory
strouhaný sýr
rybí koření
bílý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory na malé kostičky si uvaříme (pozor,neměly by být příliš měkké). Tresku dáme vařit do mírně osolené vody (má to tu výhodu, že když se rozhodnu k obědu pro rybu, vytáhnu z mrazáku a šoupnu ji rovnou do vody vařit). Rybě, pokud je rozmražená, stačí jí cca 7-10minut, pokud je zmražená, o 3-5 minut déle.

  2. Cibuli nakrájím na tenké půlměsíčky a dám na máslo osmahnout do sklovata. Zaliju smetanou (cca 250-350ml) a nechám provařit. Po pár minutách začne smetana houstnout.

  3. Mezitím už scezenou rybu vidličkou rozmačkám na drobno a přidám do smetany a rovnou tam soupnu i brambory. Přidám rybí koření a bílý pepř a pokud je třeba, i sůl (pokud je směs nepříliš hustá, můžete zahustit trochou instantní jíšky).

  4. Celou hmotu přemístím do zapékací misky, posypu sýrem a šoupnu do trouby na cca 200°C/15min a pak to přepnu na gril na cca 2-3 min, ať to chytne zlatou barvu. Nejlepší je k tomu opečený toustový chleba, potřený máslem a výborně se k tomu hodí vařená či dušená baby karotka. Dobrou chuť!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!