Plněné zapečené brambory s uzeným a zelím

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

3 velké brambory (cca 250 gramů na kus)
2 stroužky česneku
1 plnější lžička mleté sladké papriky
drcený kmín dle chuti
pepř mletý
sůl
100 g uzeného masa z plece, ramínka...nebo z kuřete
Dále:
300 - 350 g kysaného okapaného zelí
200 g uzeného masa
1 rovná lžička mleté sladké papriky
1 - 2 stroužky česneku
sůl, je-li třeba
máslo
pepř mletý a drcený kmín dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Velké brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Nerozvařit. Po uvaření scedíme, necháme zchladnout, rozpůlíme, opatrně vydlabeme do lodiček, lodičky naskládáme do olejem nebo sádlem vymazaného pekáčku, zapékací mísy nebo remosky.

  2. Vydlabanou část brambor v míse rozšťoucháme vidličkou, dochutíme solí, pepřem, nasekaným česnekem, paprikou, kmínem a vše společně promícháme, přisypeme a vmícháme pokrájené uzené maso. Touto směsí pak naplníme vydlabané brambory.

  3. Okapané zelí překrájíme na menší kusy a dáme do mísy, ochutíme solí (pokud je uzené slanější, solit nemusíme), paprikou, česnekem a přidat můžeme i pepř a trošku drceného kmínu, vše dle vlastní chuti. Přisypeme pokrájené uzené maso, promícháme a na každou bramboru navršíme kopeček této zelné směsi, kterou na brambory rovnoměrně rozdělíme.

  4. Nakonec na každou bramboru dáme kousek másla, pekáček nebo remosku zaklopíme a pečeme cca 30 minut, v předehřáté troubě na 180 °C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!